bel ons voor een afspraak  013 - 504 37 30

mondhygiene praktijk Sophie Ruikes
logo sophie ruikes

parodontitis

Parodontitis
is een vergevorderde vorm van een tandvleesontsteking. Een normale tandvleesontsteking ontstaat door bacteriën in de rand van het tandvlees. Door de vorming van tandplak kunnen de bacteriën zich nestelen en wanneer de tandplak niet wordt verwijderd, zal dit veranderen in tandsteen waarop weer een nieuwe laag tandplak gaat zitten. Dit proces zal zich op deze manier blijven herhalen.

herkennen van parodontitis
Ook in deze fase geldt dat pijn nauwelijks optreedt. Alleen als het tandvlees erg opzwelt (abces), wordt er wel pijn gevoeld. En als het tandvlees ver is teruggetrokken, wordt een deel van de wortels van tanden en kiezen niet meer bedekt door tandvlees. Dit kan scherpe zenuwpijn veroorzaken bij het poetsen en het eten van warme, koude, zoete of zure voedingsmiddelen. Ook kunnen een vieze smaak en de mond en een vieze adem ontstaan.

het meten van parodontitis
Om zeker te weten of iemand parodontitis heeft en in welke mate, moet het natuurlijk eerst onderzocht worden. De belangrijkste meting is de pocketmeting. De pocketmeting wordt uitgevoerd met een pocketsonde. Met behulp van deze pocketsonde is het mogelijk de diepte van de pocket in millimeters te meten. Hoe dieper de pocket hoe ongunstiger de situatie.

de gevolgen van het niet behandelen van parodontitis
Wanneer er bij parodontitis niet wordt ingegrepen, zal er u uiteindelijk zo weinig kaakbot overblijven dat tanden en kiezen los gaan staan in de kaak en niet meer te redden zijn. Dit betekent dat u uw tanden en kiezen verliest. Kaakbot dat verloren is gegaan kan niet meer worden hersteld.

Maar parodontitis kan ook andere serieuze gevolgen hebben voor uw gezondheid. Mensen met diabetes en chronische randaandoeningen krijgen hun ziekte minder goed onder controle als ze ook parodontitis hebben. Parodontitis is een risicofactor voor aandoeningen van hart- en bloedvaten. Het kan bijdragen aan de vorming van bloedklonters en bestaande aderverkalking verergeren. Hierdoor hebben mensen met parodontitis meer kans om hartaandoeningen te krijgen. Ook is de kans op infecties van hartkleppen en pacemaker groter. Parodontitis verhoogt de kans op gewrichtsreuma en verergert ook de ontstekingsverschijnselen bij gewrichtsreuma. Wanneer een zwangere vrouw parodontitis heeft, heeft ze meer kans dat haar baby te vroeg wordt geboren of een lager geboortegewicht heeft.

terug naar behandelingen