bel ons voor een afspraak  013 - 504 37 30

mondhygiene praktijk Sophie Ruikes
logo sophie ruikes

gingivitis

Tandvleesontsteking begint met tandplak
In ieders mond bevinden zich bacteriën die zich aan de oppervlakte van tanden en kiezen hechten en daar een kleverig laagje vormen: tandplak. Tandplak heeft dezelfde kleur als uw tanden en kiezen waardoor het amper opvalt. Als tandplak zich net heeft gevormd is het zacht en kunt u het makkelijk verwijderen met uw tandenborstel.

tandplak wordt tandsteen
Wanneer tandplak niet goed wordt verwijderd, gaat het verkalken en wordt het tandsteen.Tandsteen kunt u niet meer verwijderen met uw tandenborstel. Tandsteen ontstaat meestal aan de rand van het tandvlees en het tand oppervlak. Het is poreus en ruw en dat zorgt ervoor dat zich daar heel gemakkelijk nieuwe tandplak kan vormen.

Als de bacteriën in de tandplak langs de rand van uw tandvlees een ontsteking veroorzaken, noemen we dat gingivitis. Het tandvlees is rood, gezwollen, slap en een beetje glanzend en sluit niet meer strak om uw tanden en kiezen. Ook bloedt het tijdens het poetsen of bij aanraking door een tandenstoker, ragers, flosdraad Soms zal bloedend tandvlees pijn doen, met name bij aanraking.

Indien uw tandvlees bloedt is het aan te raden uw mondhygiëniste te raadplegen. Als u het bloedend tandvlees niet op tijd behandelt kunnen na verloop van tijd ernstigere problemen ontstaan. De niet behandelde tandvleesontsteking kan tot gevolg hebben dat het onderliggende aanhechting- en steunweefsel van de tand of kies aangetast raakt.

Kortom, bloedend tandvlees is te beschouwen als een voorbode van een veelomvattend probleem als er niet tijdig wat aan wordt gedaan. Als de tandplak niet wordt verwijderd, wordt het ontstoken tandvlees slapper, neemt het aantal bacteriën onder de rand van het tandvlees toe en wordt de pocket (de ruimte tussen tand en tandvlees) dieper. U kunt met de tandenborstel de bacteriën in de pocket niet meer verwijderen en er kan schade aan het parodontium/ kaakbot ontstaan. Het is dus belangrijk om gingivitis op tijd te behandelen. Gebeurt dit niet, dan zal het bij een aantal mensen overgaan in het tweede stadium van de ontsteking: parodontitis.

terug naar behandelingen